مدیریت یادگیری

مدیریت یادگیری


مقدمه
یکی از مهم ترین نکاتی که باعث تفاوت صنعت آموزش از سایر صنایع گشته است، وابسته بودن کسب و کارهای مختلف به آموزش است. صنعت آموزش و پرورش نیروی انسانی بدون شک از پیش نیازها و الزامات ورود به هر کسب و کاری است. این موضوع باعث شده است که هیچ صنعتی خود را از آموزش بی نیاز نداند و تمام مشاغل و حرفه ها به نحوی با آموزش گره خورده و مرتبط اند.

به طور مختصر به شرح همه ی بخش های مدیریت یادگری در سامانه لیاقت می پردازیم:

 

در سامانه لیاقت ویژگی های مختلفی برای یادگیری (LMS)وجود دارد که به شرح زیر می باشد :
بخش اول تعریف کلاس هاس مجازی می باشد که با تعریف گروه های آموزشی در سامانه ، به صورت خودکار کلاس مجازی برای آن تعریف می شود .که میتوانید از سامانه آموزش مجازی لیاقت استفاده کنید یا هر سامانه آموزشی مجازی دیگر مانند BBB ,SKY ROOM,ADOBE CONECT , ...که غالبا براساس یک آدرس اینترنی تعریف میشوند که در قسمت تعریف کلاس های مجازی استاد و یا ادمین میتواند آن آدرس را در صفحه کلاس فعال کند و دانشجو با کلیک بر آن به آدرس مجازی (فضای مجازی) مراجعه کند که این بخش مدیریت کلاس های مجازی خواهد بود .

 

در بعضی از زمان ها برای تعریف کلاس ها نیاز به یک پسورد خواهد بود که استاد میتواند آن پسورد را در جای خاص که تعریف کلمه عبور می باشد ، قرار دهد و دانشجو می تواند از طریق آن وارد شود .

بخش بعدی بخش تعریف جزوه و منابع درسی ، مستندات کلاس می باشد ، معمولا اساتید برای تعریف درس مورد نظر فایل هایی با فرمت های PDF,WORD,...و یدیو و صوت هایی را برای کلاس در نظر می گیرند که استاد برای دانشجو از آن استفاده کند ، استاد میتواند دسته بندی و مستند و آپلود کند و دانشجو از آنان استفاده کند .

بخش بعدی تعیین تمرین می باشد که استاد میتواند برای ل کلاس تمرینی را در نظر بگیرد و آن تمرین به صورت فایل و یا متن باشد که دانشجو در قسمت تکست باکس مطلب را ارسال کند .و دانشجو در بازه زمانی مشخص میتواند پاسخ را ارسال کند .

تعریف پروژه و  که بعضی از اساتید برای تعدادی از دانشجویان و یا همه دانشجویان میتواند موضوعی را تعریف کند که دانشجو به صورت تکست باکس و یا فایل آپلود کند . معمولا پروژه ها ، پروژه پایانی  و یا تحقیق هستند .

 

بخش بعدی حضور و غیاب می باشد که استاد میتواند حضور غیاب ها را به صورت روزانه و یا هفتگی مشخص کند که برای این کار باید کلاس ها را در قسمت حضور غیاب  تعریف کند و حضور و غیاب دانشجویان را انجام دهد .

بخش نظر سنجی که به بهترین شکل در این سامانه در اختیار اساتید قرار میگیرد .استاد هدف میتواند بی نهایت بار نظر سنجی برای درس مورد نظر ایجاد کند که نظر سنجی به این صورت است که 10 گزینه وجود دارد که برای انتخحاب موضوع های مختلف محدودیت 4 یا 5 تا وجود ندارد و تا 10 سوال را میتواند شامل شود و دانشجو هر زمان که بخواهد میتواند در نظر سنجی شرکت کند و نتایج به صورت نمودار به استاد نمایس داده خواهد شد .

بخش مهمی که در این قسمت وجود دارد ، نمودار ها به صورت گرافیکی و در چارت های مختلف به استاد نشان داده می شود و از قابلیت های بحث مدیریت یادگیری می باشد .


سیستم مدیریت یادگیری  (Learning Management System)که مختصراَ  LMS نام دارد، نرم افزار و برنامه ای عموما تحت وب است که مدیریت، مستندسازی، پیگیری، گزارش‌گیری و ارائه دوره‌های تحصیلی و برنامه‌های آموزشی را انجام می‌دهد. این سیستم، اطلاعات را با استفاده از شبکه ها و سرورها ذخیره‌سازی و منظم می نماید. 
 نرم افزار LMS سیستم مدیریت یادگیری برای ارائه محتویات آموزشی به دانش آموزان و دانشجویان طراحی شده است و یکی از راه‌های ایجاد ارتباط اینترنتی بین مدرس و دانش پذیر می‌باشد و این قابلیت را دارد تا کلاس‌ها و دوره‌ها را بطور کاملا غیر حضوری، آنلاین و از راه دور برگزار کند. ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از آﻣﻮزش اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ ﺑﺴﯿﺎری از ﻣﺤﺪودﯾﺖ ﻫﺎی آﻣﻮزش به شیوه ی ﺳﻨﺘﯽ رﻓﻊ ﺷﺪه اﺳﺖ، در حقیقت ﻣﯽ ﺗﻮان آﻣﻮزش اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ را ﻣﻘﺪﻣﻪ ای ﺑﺮای ﺗﺤﻘﻖ ﯾﮑﯽ از ﺟﻨﺒﻪ ﻫﺎی ﺣﻘﻮق ﺑﺸﺮ داﻧﺴﺖ ﮐﻪ ﻋﺒﺎرت اﺳﺖ از اﯾﺠﺎد ﻓﺮﺻت ﻫﺎی آﻣﻮزﺷﯽ ﺑﺮاﺑﺮ و یکسان ﺑﺮای همه افراد .
سیستم مدیریت آموزش الکترونیکی :
 -Lیادگیری: با استفاده از LMS می توانید یک منبع واحد از دوره های آنلاین و مواد آموزشی ایجاد کنید و از آن برای برگزاری دوره‌های آموزشی یا برنامه‌های یادگیری استفاده می‌شود.
-Mمدیریت: شما می توانید دوره ها و فراگیران را مدیریت کنید و حتی بازدهي و راندمان خود را ارتقا دهید. برخلاف سرویس های اشتراک فایل ، LMS فقط انبوهی از پرونده ها نیست. برعکس، یک سیستم کاملاً سازمان یافته است که در آن شما فرآیند آموزش را مدیریت میکنید.
-Sواژه سیستم در واقع به سيستم رايانه¬اي و نرم‌ افزار اشاره دارد. LMS یک برنامه کامپیوتری مي باشد.


اکثر پلتفورم‌های LMS، مجموعه ای از ویژگی های زیر را ارائه می دهند:
تولید محتوا: به معلمان توانایی تولید محتوا و استفاده از ابزارهای شبکه برای قراردادن فایل از شبکه یا فایل¬های شخصی خود در مطالب درسی را به آن ها می دهد.
مدیریت محتوا: توانایی اشتراک مطالب درسی و آپلود فایل از شبکه یا فایل¬های خود را به اساتید می¬دهد
آزمون : توانایی ساخت سوالات/ارزشیابی¬های جدید
مدیریت آزمون: این مسئله می تواند شامل به روزرسانی خودکار سوالات و نمره‌دهی خودکار یا دستی باشد.
منبع مطالب یادگیری: کتابخانه ای آنلاین برای به اشتراک¬گذاری، ذخیره‌ ، جستجو و مدیریت مطالب یادگیری
ابزار نمره‌دهی و سنجش: این مسئله می تواند شامل یادداشت¬نویسی و ساخت گزارشات دانش‌آموزی باشد.
مدیریت واحد‌های درسی: این ویژگی شامل فهرست¬های درسی، مدیریت ثبت واحد‌های درسی، تقویم¬ها، دفاتر ثبت نمرات و کلاس¬های درس آنلاین است.
درگاه¬های معلمان و فراگیران: درگاه‌ های فردی برای فراگیران و معلمان برای دسترسی به مطالب واحد درسی موردنظر
ابزارهای مشارکتی: قابلیت نظردهی و اشتراک¬گذاری از طریق کانال¬های چت آنلاین، مقالات و یا موضوعات قابل بحث
مزایای سیستم مدیریت یادگیری LMS
•    صرفه  جویی در زمان و هزینه
نرم  افزار LMS می¬تواند مطالبی که بارها مورد استفاده قرار می گیرد را ذخیره کرده و باعث صرفه جویی در زمان و پول شما شود. این در زمانی که مدرس برای انجام کارهای تکراری و ارزیابی ها به کار می گیرد صرفه جویی می کند، بنابراین به وقت آن¬ها بهای بیشتری می دهد. بطور کلی استفاده از این سیستم باعث صرفه‌جویی قابل توجهی در رفت و آمد، اقامت، چاپ جزوات، اجاره محل و … می¬گردد.
•    مدیریت سودمند و مناسب
نرم  افزار LMS اجازه می دهد تا کنترلی جامع و تاثیرگذار در اداره، اتوماسیون و ارتباط با کاربرها، معلمان و مربیان و همچنین مدیریت محتوا داشته باشیم. زیرا عملکرد و نحوه بهبود یادگیری برای هر یک از افراد، به راحتی پیگیری می‌شود.
•    دسترسی آسان و سریع به اطلاعات
در یک سیستم مدیریت lms تمام اطلاعات به صورت ساختاری و سازمان یافته بصورت یک جا میزبانی می¬کند و در دسترس همه کاربران قرار می دهد. این سیستم می¬تواند کتابخانه¬های دیجیتال را تركيب کند. تمام دوره¬های آموزشی، تقویم های یادگیری ، محتوای چندرسانه¬ای ، انجمن¬ها و ارزیابی¬ها تنها با یک کلیک در یک وب سایت قابل دسترسی هستند.
•    شخصی سازی نرم افزار
نرم افزار LMS این امکان را می¬دهد تا سطح بالایی از شخصی¬سازی را از نظر نگاه، محتوا و ارتباطات باتوجه به نیاز سازمان و فراگیران آماده سازید.
•    گزارش گیری در سطوح پیشرفته
سیستم LMS به شما این امکان را می¬دهد گزارش¬های طولانی و جامع را ایجاد کرده، شخصی¬سازی و دانلود نمایید. گزارش¬هایی که نشان¬دهنده پیشرفت زبان¬آموزان، تیم¬ها، اتمام¬کار، زمان اختصاص داده شده و غیره است.
•    بهبود ارتباطات و مشارکت
سامانه مدیریت آموزش LMS، با ابزارهای ارتباطی یکپارچه ارتباط و مشارکت بین افراد اعم از دانش آموزان، معلمان یا مدیران و کارمندان را آسان می کند. این مسئله یادگیری اجتماعی را بسیار تقویت می کند و تاثیر دوره را نیز بهبود می بخشد. 
انواع نرم  افزارهای LMS
نرم افزارهای LMS فراوانی بصورت رایگان و پولی وجود دارند. پر طرفدارترین نرم افزار LMS رایگان، نرم افزار Moodle است که در میان موسسات آموزشی خواهان بسیاری دارد. سایر نرم  افزارهای LMS شامل SAP Litmos ، SumTotal ، Adobe Captivate Prime ، Docebo ، LearnUpon LMS و غیره است. 


نرم افزار کد باز Moodle

امروزه، Moodle یکی از پرکاربردترین سیستم هاي مدیریت یادگیری در جهان است.درواقع Moodle یک نرم ‌افزار رایگان سیستم مدیریت یادگیری الکترونیکی است كه یک پلتفرم آموزش الکترونیکی را فراهم مي نمايد. اين سيستم با عناوین مختلفی من¬جمله سیستم مدیریت درس، سیستم مدیریت یادگیری و یا محیط یادگیری مجازی نیز نام  برده می شود.
این سيستم يك برنامه اینترنتی و آموزش مجازی رایگان است که مدرسان و اساتید می توانند برای ایجاد محیط های موثر و كارآمد در یادگیری استفاده نمايند. درواقع به آن ها کمک می‌کند تا دوره آموزشي خود را بسازند و ساختار دوره و برنامه آموزشی مختص خود را مشخص کنند و با فراگیران و دانش آموختگان آنلاین در ارتباط باشند. اين سيستم مديريت نيازهای آموزش و یادگیری را برای طیف وسیعی از موسسات و سازمان ها در سراسر جهان پشتیبانی می كند و به زبان PHP نوشته شده است. اولین نسخه از مودل در 20 آگوست 2002 توسط Dougiamas منتشر شد. مودل كد باز بدن مودل به اين معناست که نرم  افزار یا کد مودل برای دانلود، شخصی سازی، ارسال مجدد و اصلاح آزادانه در دسترس مي باشد.


امکانات نرم افزار مودل
امکانات نرم افزار Moodle به عنوان یک پلتفرم آموزش آنلاين شامل:
مدیریت محتوا
وبلاگ
فرم گفتگو (چت)
فرهنگ لغت
فعالیت‌های دیتابیس
ارزیابی و آزمون‌های منظم
سیستم پشتیبانی که قابلیت كاركرد به چند زبان را دارد
همچنين از مجموعه افزونه‌هایی مانند تم‌های گرافیکی و فیلترهای محتوایی، مراحل ثبت نام و تایید اعتبار و نيز الگوی سوالات و منابع پشتیبانی می‌کند.
دلایل اصلی استفاده از این سیستم:
با هزینه نسبتاً کمی در دسترس است و دارای توانایی¬های مختلفی است كه می¬توان از آن¬ها برای تدریس استفاده كرد و اجرای آن تا حدودی ساده است.
منبع باز است
انعطاف پذیر و قابليت تنظيم و سازماندهي دارد
به صورت گسترده در دسترس است
امكان فروش مطالب بصورت آنلاین
داراي پشتيباني‌گیری آسان
امکان مدیریت (ادمین، استاد، دانشجو و …)
امکان سفارشی‌سازی
مدیریت دسترسی محتوا
نمایش کاربران آنلاین
مودل نه تنها اجازه می دهد تا یادگیری به صورت مجازي و از راه دور انجام شود بلکه امکان در اختیار قرار دادن منابع برای دانش آموزان را نیز فراهم می کند. مودل امکان برقراری ارتباط بین مربی و دانشجویان و نیز دانشجویان با یکدیگر را فراهم می آورد. ارتباطات در مودل، بین افرادی که در یک دوره ثبت نام می کنند هم وجود دارد.
ویژگی¬های سامانه لیاقت
•    تمرین و تکلیف
دارای قابلیت تعریف تمارین و تکالیف توسط اساتید بصورت شبانه، روزانه، هفتگی و غیره برای دانشجویان است که دانشجویان می توانند تمارین خود را بنابر چهار چوب مشخص شده بصورت عکس، متن ویا فایل بارگذاری و اپلود نمایند.
اساتید می توانند تاخیر در زمان ارسال و امکان عدم دریافت تکلیف بعد از زمان مقرر را نیز فعال نمایند.
•    جزوه و مستندات کلاس
دارای قابلیت بارگذاری فایل های مورد نیاز آموزشی در قالب فایل های نوشتاری و مطالب خواندنی و همچنین در قالب فایل های صوتی و تصویری در نرم افزار که در اختیار دانشجویان قرار می¬گیرد و برای هر دانشجو بصورت مجزا قابل رویت و بارگیری می باشد.

•    پروژه و تحقیق
دارای قابلیت تعریف پروژه پایان ترم توسط اساتید که انجام ان اجباری است و یا به پیشنهاد دانشجو که بنا بر صلاحدید استاد تایید یا رد میگردد.
•    نظرسنجی برای سنجش دروس
دارای قابلیت تعریف انواع نظرسنجی بصورت سوال تا 10 گزینه که درنهایت نتیجه بصورت نمودار برای اساتید قابل رویت خواهد بود.

انتشار: 1399/12/26
بازدید: 1808